Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 6. februára 2017

Pšenové fašírky so zelerovými hranolkami

Pšenové fašírky so zelerovými hranolkami - recept
250 g pšena
500 ml zeleninového vývaru
olivový olej
1 cibuľa
1 mrkva
1 vajce
3 - 4 PL petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
morská bylinková soľ
mleté čierne korenie
kurkuma, mletá rasca
jemné ovsené vločky na zahustenie

Pšeno preberieme od prípadných nečistôt, dáme na husté sitko a pod tečúcou vodou prepláchneme. Potom ho zalejeme vriacou vodou, necháme chvíľu postáť, scedíme, prepláchneme vodou, opäť zalejeme vriacou vodou a postup zopakujeme ešte 2 krát, aby sme odstránili horkosť. Takto sparené pšeno necháme odkvapkať, preložíme do hrnca, zalejeme vývarom a na miernom ohni varíme podobne ako ryžu, kým pšeno nezmäkne. Počas varenia občas premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Medzitým na malom množstve oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, jemne osolíme a chvíľu restujeme. Necháme vychladnúť.

Do vychladnutého pšena primiešame orestovanú zeleninu, pridáme vajíčko, rozotrený cesnak, petržlenovú vňať a podľa chuti ochutíme koreninami. Všetko spolu dôkladne premiešame a podľa potreby zahustíme ovsenými vločkami alebo detskou krupicou. Hotovú zmes prikryjeme, vložíme do chladničky a necháme stáť do druhého dňa (najlepšie cez noc), aby sa suroviny chuťovo spojili.
Na druhý deň zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Pripravené fašírky zvrchu potrieme olejom a vo vyhriatej rúre na 180°C zapekáme asi 30 minút.
Podávame so zelerovými hranolkami poliate smotanovo-mätovým alebo jogurtovým dipom.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Pšeno je vzácna obilnina, ktorá neprekysľuje organizmus, je ľahko stráviteľná a bezlepková. Obsahuje veľa železa, kremíka, vitamíny skupiny B a má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov.
Pšenové fašírky so zelerovými hranolkami - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore