Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

streda 26. augusta 2015

Semolínovo-ražný kváskový chlieb

Semolínovo-ražný kváskový chlieb - recept
200 g semolínovej múky
200 g ražnej tmavej chlebovej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
1 ČL soli
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého feniklu
1 ČL mletej rasce
1ČL granulovaného cesnaku
1 ČL ľanových semienok
cukor medzi prsty
150 g bieleho jogurtu (izbovej teploty)
4 PL olivového oleja
cca 250 g ražného kvásku (novozakladaný kvások z 9 dňa)
teplá voda podľa potreby

Múky preosejeme a spolu zmiešame. Pridáme soľ, cukor, rascu, koriander, fenikel, granulovaný cesnaku, ľanové semienka a spolu premiešame. Pridáme biely jogurt, olej, ražný kvások a vodu prilievame postupne podľa potreby. Miesením a prekladaním vypracujeme nelepivé cesto, ktoré je vláčne, jemné a pružné (nesmie byť ani riedke a ani moc hutné). Vytvarujeme bochník, ktorý jemne posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Potom cesto opäť premiesime a poprekladáme (ako lístkové cesto z boku do boku a z hora nadol). Opäť vytvarujeme bochník, ktorý preložíme do misky-kysky, ktorú sme vyložili papierom na pečenie a dno jemne posypali špaldovými otrubami. Dobre uzavrieme a necháme kysnúť 6 - 7 hodín.
Na mriežku v rúre položíme formu, v ktorej budeme piecť chlieb a na dno rúry vložíme vhodnú nádobu so studenou vodou. Rúru si vyhrejeme na 200°C. Keď sa nám rúra zohriala na požadovanú teplotu, vyberieme teplú formu z rúry, do ktorej opatrne preložíme aj s papierom vykysnutý bochník. Vložíme do rúry a pri teplote 200°C pečieme 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 180°C a pečieme 50 minút. Po 30 až 35 minútach pečenia vyberieme vodu z rúry, aby sa chlebík upiekol aj zospodu. Chlebík je upečený vtedy, keď po ňom zospodu klepneme a vydá dutý zvuk.
Po upečení chlebík potrieme vodou, zabalíme do čistej utierky a necháme na mriežke vychladnúť do druhého dňa. To preto, lebo kvások pracuje aj po upečení. Čo znamená, že z čerstvého vás zduje.
Ráno v kuchyni vás počká krásna vôňa a vlastný chlieb, ktorý si môžete dať na raňajky.
Prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Zdravotné dôvody ma prinútili urobiť si domáci ražný kvások, ktorý sa mi podaril na prvý krát. A takto vyzerá môj prvý kváskový chlieb. Na jednej strane mi trocha pukol, ale na chuti mu to neubralo. Nevyzerá ako kupovaný, ktorý je ako pampúšik a zároveň sa rozpadáva v ruke. Tento môj má menšie očká a aj pórovitosť, ale drží pokope, zasýti na dlhší čas a jeho chuť je výborná. Je omnoho zdravší a chutnejší, ako chlieb z droždia. A musím povedať, že nie je nič lepšie, ako doma čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou.
Semolínovo-ražný kváskový chlieb - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore