Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 20. apríla 2015

Karotková nátierka so zelerovými hranolkami

Karotková nátierka so zelerovými hranolkami - recept
400 g zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
citrónová kôra
150 g gréckeho bieleho jogurtu
2 PL olivového oleja
2 PL slnečnicového oleja
4 ks karotky alebo sladkej mrkvy
cca 1 ČL karí korenia podľa chuti
1 ČL drveného koriandru
2 PL suchého bieleho vína
morská bylinková soľ, sušené oregano
čerstvý tymian, rukola
celozrnný toastový chlieb a Rama

Zeler ošúpeme, umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie hranolky. Dáme do hlbšej misy, pridáme dve, tri štipky oregana, osolíme morskou bylinkovou soľou, pokvapkáme olivovým olejom a dôkladne premiešame. Ochutený zeler dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 185°C pečieme domäkka cca 20 - 25 minút. Zelerové hranolky môžeme použiť aj ako prílohu namiesto zemiakových hranoliek.

Medzitým si pripravíme karotkovú nátierku: Očistíme cibuľu a mrkvu. Na panvici rozohrejeme slnečnicový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu cca 4 minúty, pridáme na menšie kocky nakrájanú mrkvu a spolu opekáme asi 15 minút, kým mrkva nezačne meniť farbu. Potom pridáme posekaný strúčik cesnaku, koriander, lístky tymianu môže (byť aj sušený), karí korenie, nastrúhame trocha citrónovej kôry, osolíme, premiešame a odstavíme. Pridáme trochu bieleho vína, prikryjeme a necháme dôjsť. Necháme mierne vychladnúť. Potom preložíme do vyššej nádoby, pridáme 3 lyžice bieleho jogurtu a tyčovým mixérom zmixujeme dohladka.

Celozrnný toastový chlieb natrieme Ramou z obidvoch strán, položíme na plech a vo vyhriatej rúre na 180°C zapekáme cca 10 - 15 minút. Teplé hrianky potrieme strúčikom cesnaku.
Zvyšný jogurt môžeme ochutiť soľou a korením tzatziki.

Celozrnné hrianky natrieme karotkovou nátierkou, položíme zelerové hranolky, navrch dáme trochu ochuteného jogurtu a ozdobíme rukolou. Podávame teplé a prajem dobrú chuť!
Doba prípravy:

Za pár desiatok minút som pripravila veľmi chutnú a zdravú večeru.
Tento vegetariánsky recept, ktorý som si mierne upravila je od Martina Pyca Rauscha. Martin použil nasucho opečené tortilly, ktoré naplnil a stočil.
Karotková nátierka so zelerovými hranolkami - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore