Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

nedeľa 20. apríla 2014

Medovo-orechový koláč

Medovo-orechový koláč - recept
500 g hladkej špaldovej múky
90 g stevion (podľa chuti)
1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny
200 g masla (izbovej teploty)
2 vajcia (izbovej teploty)
2 PL tekutého medu
2 PL mlieka
rum

Orechová zmes:
350 g vlašských orechov
2 - 3 PL stevion (podľa chuti)
120 g masla
3 PL tekutého medu

Krém:
730 ml mlieka
3 - 4 PL trstinového cukru (podľa chuti)
2 vanilínové cukry
2 krémové prášky Zlatý klas
200 g masla (izbovej teploty)

Najprv zmiešame suché suroviny, pridáme nakrájané kúsky masla a zľahka zapracujeme do múky. Nakoniec pridáme tekuté suroviny (okrem rumu) a vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Obe rozvaľkáme na rozmer veľkého plechu a upečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu.
Pripravíme si orechovú zmes: Nahrubo nasekané orechy dáme na panvicu, pridáme maslo, stevion a med. Za stáleho miešania necháme všetko rozpustiť a orechy osmažíme dozlatista. Horúcu orechovú zmes rovnomerne rozložíme na surový medový plát a pri teplote 170°C pečieme 10 - 12 minút, treba sledovať.
Druhý medový plát upečieme prázdny pri teplote 170°C cca 5 - 7 minút.
Pripravíme si krém: Približne v 150 ml mlieka dobre rozmiešame Zlatý klas. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme trstinový a vanilínový cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vlejme rozmiešaný Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do horúcej kaše postupne pridávame zmäknuté maslo a vymiešame na hladký krém. Do hotového krému môžeme pridať 2 - 3 lyžice kyslej smotany, bude jemnejší.
Prázdny plát najprv pokvapkáme rumom (cca 1dl) a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom a prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Hotový koláč mierne zaťažíme a odložíme do chladničky. Na druhý deň môžeme krájať na úhľadné rezy. Je mäkký a vrchná vrstva ostane pekne chrumkavá! Prajem dobrú chuť!
Hotový koláčik je plný vône, ale aj chuti medu a orechov. Je totiž vynikajúúúúúci! Vhodný na veľkonočné, ale aj na vianočné sviatky, prípadne na iné slávnostné chvíle.
Doba prípravy:

Poznámka: Stevion môžeme nahradiť práškovým cukrom.
Medovo-orechový koláč - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore