Dobré recepty na dobre-jedlo.blogspot.com

pondelok 4. novembra 2013

Špaldovo-krupicový koláč s hruškami

Špaldovo-krupicový koláč s hruškami - recept
150 g špaldovej múky
2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
100 g masla (izbovej teploty)
2 PL práškového cukru
1 žĺtok

Plnka:
250 ml mlieka
60 g detskej krupice
1 PL kakaa
2 PL krupicového cukru
60 g masla (izbovej teploty)
1 PL medu
1 vajce

Príprava ovocia:
3 - 4 hrušky
cca 300 ml vody
šťava z polovice citróna
2 klinčeky
1 vanilínový cukor
1 tortové želé číre
Najprv si pripravíme hrušky, ktoré ošúpeme, prekrojíme na polovicu a očistíme od jadierok. Dáme ich do hrnca s vodou (musia byť ponorené vo vode), do ktorej sme pridali citrónovú šťavu, klinčeky a vanilínový cukor. Privedieme do varu a povaríme 3 - 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Pripravíme si cesto: Múku, cukor a sódu bikarbónu preosejeme a spolu premiešame. Pridáme maslo, žĺtok a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme odpočinúť 15 - 20 minút v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme na priemer okrúhlej formy (24 cm alebo plech 21x21cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku: V mlieku rozmiešame cukor a dáme variť. Detskú krupicu zmiešame s preosiatym kakaom a pridávame do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne zamiešame maslo a med. Dôkladne primiešame žĺtok a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
Plnku opatrne rozotrieme na predpečené cesto (cesto je jemné). Navrch poukladáme uvarené hrušky nakrájané na tenšie plátky. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 15 - 20 minút.
Koláč necháme dobre vychladnúť. Nakoniec polejeme čírou želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale a necháme stuhnúť. Na prípravu želatíny som použila vodu (250ml) z hrušiek, ktorú som precedila cez husté sitko.
Doba prípravy:

Pozrite si podobný recept: Jablkový koláč zo špaldovej múky
Špaldovo-krupicový koláč s hruškami - recepty

0 komentárov:


dobre-jedlo.blogspot.com   © 2010-2015. Recepty na dobré jedlo uverejňuje ITStudio.sk.
Dizajn Emporium Digital

Recepty na dobre jedlo TopList Recepty a gastronómia na Pocitadlo.sk

Hore