Špaldovo-krupicový koláč s hruškami
150 g špaldovej múky
2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
100 g masla (izbovej teploty)
2 PL práškového cukru
1 žĺtok
2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
100 g masla (izbovej teploty)
2 PL práškového cukru
1 žĺtok
Plnka: 250 ml mlieka 60 g detskej krupice 1 PL kakaa 2 PL krupicového cukru 60 g masla (izbovej teploty) 1 PL medu 1 vajce | Príprava ovocia: 3 - 4 hrušky cca 300 ml vody šťava z polovice citróna 2 klinčeky 1 vanilínový cukor 1 tortové želé číre |
Najprv si pripravíme hrušky, ktoré ošúpeme, prekrojíme na polovicu a očistíme od jadierok. Dáme ich do hrnca s vodou (musia byť ponorené vo vode), do ktorej sme pridali citrónovú šťavu, klinčeky a vanilínový cukor. Privedieme do varu a povaríme 3 - 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Pripravíme si cesto: Múku, cukor a sódu bikarbónu preosejeme a spolu premiešame. Pridáme maslo, žĺtok a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme odpočinúť 15 - 20 minút v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme na priemer okrúhlej formy (24 cm alebo plech 21x21cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku: V mlieku rozmiešame cukor a dáme variť. Detskú krupicu zmiešame s preosiatym kakaom a pridávame do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne zamiešame maslo a med. Dôkladne primiešame žĺtok a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
Plnku opatrne rozotrieme na predpečené cesto (cesto je jemné). Navrch poukladáme uvarené hrušky nakrájané na tenšie plátky. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 15 - 20 minút.
Koláč necháme dobre vychladnúť. Nakoniec polejeme čírou želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale a necháme stuhnúť. Na prípravu želatíny som použila vodu (250ml) z hrušiek, ktorú som precedila cez husté sitko.
Doba prípravy: Pripravíme si cesto: Múku, cukor a sódu bikarbónu preosejeme a spolu premiešame. Pridáme maslo, žĺtok a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme odpočinúť 15 - 20 minút v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme na priemer okrúhlej formy (24 cm alebo plech 21x21cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku: V mlieku rozmiešame cukor a dáme variť. Detskú krupicu zmiešame s preosiatym kakaom a pridávame do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme a hneď do horúcej kaše postupne zamiešame maslo a med. Dôkladne primiešame žĺtok a nakoniec zľahka vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
Plnku opatrne rozotrieme na predpečené cesto (cesto je jemné). Navrch poukladáme uvarené hrušky nakrájané na tenšie plátky. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 15 - 20 minút.
Koláč necháme dobre vychladnúť. Nakoniec polejeme čírou želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale a necháme stuhnúť. Na prípravu želatíny som použila vodu (250ml) z hrušiek, ktorú som precedila cez husté sitko.
Pozrite si podobný recept: Jablkový koláč zo špaldovej múky
0 komentárov:
Zverejnenie komentára