Jablkový koláč so šľahačkou
3 vajcia
150 g práškového cukru
200 ml mlieka
200 ml oleja
300 g polohrubej múky
4 ČL prášku do pečiva
2 ČL kakaa
150 g práškového cukru
200 ml mlieka
200 ml oleja
300 g polohrubej múky
4 ČL prášku do pečiva
2 ČL kakaa
Jablková plnka: 800 - 900 g strúhaných jabĺk 300 ml vody 2 vanilkové pudingy 1 vanilínový cukor 2 - 3 PL kryštálového cukru (podľa chuti) | Šľahačka: 400 ml smotany na šľahanie 2 vanilínové cukry 1 stužovač na šľahačku |
Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 20 - 30 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablkovú plnku: Jablká očistíme, nahrubo nastrúhame a dáme do hrnca.
Do 300 ml vody vsypeme vanilkové pudingy, vanilínový a kryštálový cukor, dobre rozmiešame a vlejeme do hrnca k jablkám. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 5 minút dozhustnutia. Odstavíme a ešte teplé rovnomerne roztrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť.
Nakoniec si pripravíme šľahačku: Smotanu, vanilínové cukry a stužovač vyšľaháme dotuha a rovnomerne roztrieme na stuhnuté jablká. Hotový koláč dáme na chvíľu do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí koláč pokrájame a posypeme čokoládovou ryžou alebo strúhanou čokoládou.
Poznámka: Korpus s jablkami necháme vychladnúť a stuhnúť na mriežke, aby sa to nezaparilo.
2 komentárov:
Mnaaaam! tohle vypada vyborne!
Ďakujem. Tento koláč je svieži, šťavnatý a veľmi dobrý u nás doma rýchlo zmizol z plechu. Recept je jednoduchý a myslím, že to zvládne každý aj začiatočník.
Zverejnenie komentára